» Destek » Test Tekniğinden ve Test Akışından Beklentiler

Eski versiyonların şimdiki güncel versiyon olarak değiştirildiğini göz önünde bulundurarak değişikliklere zaten daha önce detaylı bir şekilde değinmiş ve (çeşitli) sorular yöneltmiştik, ki bunlar burada da kesinlikle bir sonuca bağlanarak çözümlenememiştir. Böylece A Neuland ekinde tarif edildiği üzere bazı noktalar burada açıklanmıştır. Normun genel kısmına ters düşmeyen genel düzenlemeler bulunmalıdır. Ek olarak dijital ölçme değeri saptama ve grafik düzenleme, diyagramları önemli çapta büyütme ve bağlantılarını veya tutumunu temelde tanıma olanağını vermektedir, ki onlar mekanik veya bilgisayarsız elektronik (kuvvetler ve ilerlemeler çubuklar yardımı ile X-Y yazıcılarında çizilir) test cihazlarında yapılmıştır. Böylece bu kısımda önemli bazı noktalar ele alınacak ve yine geleceğe yönelik küçük bir bakışta atılacaktır.

4.1 Ölçme değeri çözünürlüğü ve senkronizasyon
4.2 Ölçme değeri saptama sıklığı ve hafızaya alma kriterleri
4.3 Ag veya Agt değerlerinin saptanması için Gerilim/Uzama diyagramının düzgünleştirilmesi
4.4 Çekme dayanıklığı Rm değerinin saptanması
4.5 Bir "maksimum uzamanın lokal incelme olmadan (boyunsuz olarak)" Awn saptanması
4.6 Hakiki gerilim ve hakiki uzamanın saptanması


4.1 Ölçme değeri çözünürlüğü ve senkronizasyon

Dijital ölçme tekniğinde bir ölçme değeri çözünürlüğü genellikle ölçme değeri göstergesinin en küçük yazı birimi (digit) ile sınırlıdır. Modern elektroniklerde örneğin analog ölçme sinyali her ölçmede (2 ms) 640 kez dijital sinyal alır ve ölçme değeri bu bireysel değerlerden oluDaha önemli olan husus, üzerinde regresyon hesapları yapılan Gerilim/Uzama diyagramı alanıdır. Böylece bu, örneğin maksimum kuvvet alanında "mikroskobik" düz bir eğri akışı olan malzemelerde maksimum kuvvetten öncesi ve sonrasında 0,995 * Rm sınırları ile bir interval oluşturacak şekilde karakteristikleşmiştir. Yukarıda da bahsedilen 5000 serisi alüminyum alaşımları için kesin maksimum öncesi ve sonrasındaki 0,95 * Rm sınırları arasında kalanlar gibi daha büyük alanlar gerekli olur. Burada gelecekte yine tartışma gerektiği söylenebilir.

Yukarı

4.2 Ölçme değeri saptama sıklığı ve hafızaya alma kriterleri

Elâstik alanda asgari ölçme değeri saptanması sıklığı esasen ele alınmıştı. Bununla beraber cihazın hızlı olarak ölçme değerlerini okuması yeterli değildir. Onların daha sonraki değerlendirmelerde kullanıma hazır bulunması için ilgili veriler sisteminde hafızaya alınması gereklidir. Bu nedenle hafızaya alma kriteri en azından asgari ölçme değeri saptama sıklığında olmalıdır. Aynı şekilde bunu takip eden düzeltme (filtreleme) de bilhassa önemlidir. Böylece örneğin 5000 serisindeki bir alüminyum alaşımı sivri dalgalı bir Gerilim/Uzama diagram akışı gösterir. Değerlendirme programı bir dijital filtre ile donanırsa bu Gerilim/Uzama eğrisinde bir düzeltme olabilir ve böylece hesaplanan bu eğri akışlarından muhtelif tanımlama değerleri saptanabilir. Otoritelerin düşüncelerine göre ölçülen, senkronize edilmiş orijinal verilere her an ulaşabilmek için ölçme değerleri dijital olarak hafızaya alınıncaya kadar sistemlere bir filtre eklenmemelidir.

Yukarı

4.3 Ag veya Agt değerlerinin saptanması için Gerilim/Uzama diyagramının düzgünleştirilmesi

Ag ve Agt tanımlama değerleri şimdiye kadar normalde maksimum kuvvete karşı düzenlenirdi. Böylece örneğin dijital hışırtılar maksimum kuvveti birkaç yüzdelik nokta olarak daha küçük veya daha büyük uzamalara itebilirler. Çok daha sorunlu olan 5000 serisinden AlMg(Mn) alüminyum alaşımlarının sivri dalgalı Gerilim/Uzama eğrilerinin akışından bu tanımlama değerlerinin saptanmasıdır. Burada malzemeyi tarif eden tanımlama değerlerinden saptama yalnızca Gerilim/Uzama diyagramı eğrisinin bilinçli olarak düzgünleştirilmesiyle mümkün olur (Şekil 5). Düz günleştirme bilgisi olarak normun A ekindeki baz alınan 3. derecedeki bir denklemde görülen bir regresyon hesabı tavsiye edilebilir. Geniş çaplı raştırmalar göstermiştir ki bu 2. derecede bir Polynom (yalnızca ekstrem olan ve dönüş noktasız bir değer) ile daha iyi tarif edilebilir.

Yukarı

4.4 Çekme dayanıklığı Rm değerinin saptanması

Ag ve Agt değerlerinin analog saptanması için şimdiki çekme dayanıklığı tarifinin maksimum gerilimdeki kuvvete dayandırılmasının anlamlı olup olmadığı sorulur. Esasen bahsedilen 5000 serisi alüminyum alaşımlarında gerilim tepe noktası değerleri takriben:
Çekme dayanıklığının % 2-3'nde (örneğin EN AW-5182 yumuşak; Rm = 285 MPa, Ag: takriben 9 MPa'daki gerilim tepe noktasında) görülen değere karşılıktır. Şayet çekme dayanıklığı şimdi muhtelif dinamikli (örneğin yavaş göstergeli ve elektronik ölçme değeri saptamalı büyük hızlı dinamik) test cihazlarıyla saptandığında sonuç olarak farklı tanımlama değerleri çıkabilir. Bir olanak ise maksimum kuvveti düzgünleştirilmiş eğri üzerinden saptamaktır.

Yukarı

4.5 Bir "maksimum uzamanın lokal incelme olmadan (boyunsuz olarak)" Awn saptanması

En büyük kuvvetteki toplam uzama Agt'nin saptanması için (uzamayı en büyük kuvvete karşı gelen yerden saptama ve Ek H'ya uygun olarak, parçanın inceldiği yerin dışında koptuğu yerden saptama) gibi iki yöntemin bulunduğu düşüncesinden hareketle pek çok malzemelerde ölçme hassasiyetiyle uyumlu olduğu da dikkate alınarak son yöntemin, yeni bir tanımlama değerinin tarifi için uygun olacağı söylenebilir. Bir "lokal incelme olmayan maksimum uzama" bilgisi şüphesiz değiştirici için en yüksek kuvvetteki bir uzama yerine daha ilginç olan bir tanımlama değeridir. Böyle bir tanımlama değerinin otomatik saptanması örneğin bir Videokamera ve bilgisayarlı değerlendirme yardımıyla oluşur: Test parçası ortalama genişliği örneğin test boyu üzerinde 10 eşit kısımdan ölçülüp hesaplanır. Ayrıca maksimum genişlik değişimi saptanır ve ortalama ve maksimum genişlik değişiminin oranı hesaplanır. "Lokal incelmenin olmadığı uzama" ya kadar bu oran yaklaşık 1 değerindedir. Lokal incelme başladığında bu oran belirgin şekilde daha küçüktür, tanımlanacak çapta bir dalgalanmadaki düşüşte de bu "Lokal incelmenin olmadığı maksimum uzama" değerine ulaşır.

Yukarı

4.6 Hakiki gerilim ve hakiki uzamanın saptanması

Daha sonraki düşünceler hakiki gerilim ve hakiki uzamanın sabit hacim ile hesaplanmaması, fakat örneğin genişlik, kalınlık veya çaptaki incelme ile test anında online ölçülerek hesaplanması yönünde gitmektedir.

Yukarı