Ülkemizde demir-çelik sanayinin yükselişi, yüksek kapasiteli çekme test cihazlarına olan talebi artırmaktadır. Elektromekanik cihazların bu gibi yüksek kapasiteli ihtiyaçlar için pek çok avantajı bulunmaktadır.
1) Yüksek pozisyonlama hassasiyeti: Elektromekanik cihazların pozisyonlama hassasiyeti, muadil servohidrolik cihazlara göre 20 kat daha iyidir.
2) Sağlamlık: Elektromekanik cihazlar, servohidrolik cihazlara nazaran çok daha rijit, sağlam ve uzun ömürlüdür. Bunun nedeni elektromekanik cihazların daha fazla noktadan yataklamalı olmasıdır.
3) Uzun test stroğu: Elektromekanik cihazlarda çeneler arası mesafe, muadili servohidrolik cihazlara göre daha fazladır. Bu sayede uzun test stroğu sağlanmış olur.
4) Sıkma basıncı ayarlanabilir çeneler: Elektromekanik cihazlar, yandan paralel sıkmalı hidrolik çenelerle birlikte kullanılır. Bu tip hidrolik çenelerin V- yataklı kamalı hidrolik çenelere göre avantajı test sırasındaki sıkma basıncının yazılım üzerinden ayarlanabilmesidir. Ayarlanan sıkma basıncının test süresince sabit kalması ince malzemelerde bükülme, sert malzemelerde kayma gibi sorunları ortadan kaldırır.
5) ISO 6892: EN 10002 standardının yerini alan yeni metal çekme standardı ISO 6892'ye göre akma (Rp0.2 ve ReH) bölgelerinde uygulanacak test hızı "closed loop strain controlled" yani "kapalı çevrim uzama (deformasyon) kontrollü" olmalıdır. Elektromekanik cihazlar; yüksek gövde sağlamlığı, sıkma basıncını sabit tutacak paralel sıkmalı hidrolik çenelerle ve tam otomatik ekstensometreyle kullanılabilmesi sayesinde yeni metal çekme standardına tam uyumludur.
6) Loadcell hassasiyeti: Elektromekanik cihazlarla kullanılan loadcell daha hassastır.
7) Az ısınma: Elektromekanik cihazlar servohidrolik cihazlara göre daha az ısınır, bu nedenle su veya hava soğutma sistemine ihtiyaç duymaz.
8) Sessizlik: Elektromekanik cihazlar soğutma sistemine ihtiyaç duymadığı için daha sessizdir.
9) Düşük bakım / servis maliyeti: Yağ ve filtre değişimi ihtiyacı olmadığından düşük bakım maliyetleri gerektirir.
10) Kullanım kolaylığı: Elektromekanik çenelerde kullanılan çenelerde, aynı çene ağzıyla daha geniş bir skalada ölçüm yapılabilir. Bu sayede farklı kalınlıktaki malzemeleri test ederken çene ağızlarının değişimi daha azalır.
11) T-slotlar: Elektromekanik cihazlarda kullanılan yandan paralel sıkmalı hidrolik çenelerin üzerinde bulunan T-slotlar sayesinde daha küçük kapasiteli loadcell ve çenelerin cihaz üzerine bağlanması mümkün olmaktadır.
12) Kalibrasyon kolaylığı: Kalibrasyon ekipmanları, çeneler üzerinde bulunan T-slotlara birkaç saniyede bağlanabilir.
13) Ergonomi: Elektromekanik cihazlar daha yüksek test alanına sahip olduğu halde daha kısadır.