Malzemelerin işlenme ve kullanım özelliklerinin kontrolüne ait yöntemlerle ilgili çalışmalar insanlık kültürü uygulamalarının başlangıcından beri gündemdedir. Araştırmacı deneyimlerinden saptanan testler için örnek olarak kılıçların ileri geri bükülmesiyle onların elâstikiyetleri ve dayanıklılıklarına ait bilgilerin kanıtlanması söylenebilir. Bununla beraber malzeme ve yapı birimlerinin özelliklerine ait ilk sistematik araştırmaların orta çağlardan beri yapıldığı bilinmektedir. Leonardo da Vinci tellerin çekme dayanıklılığını saptamak için test yükü artışının telin ucuna bağlı bir kovaya kum doldurulmasıyla kumanda edildiği bir test cihazını tarif etmektedir. Galilei ağaç üzerinde sistematik dayanıklılık testleri yapmış ve bu meyanda malzemelerin özelliklerinin mekanik zorlamalar altında gösterdikleri değişiklikleri matematiksel olarak ilk kez tarif eden bilgileri geliştirmiştir. 1678 yılın da Hooke, malzemelerin mekaniksel tutumlarına ait ve daha sonra "Hooke Kanunu" olarak tanımlanan kuralları açıklamış ve 1802 yılında da Young tarafından bu gün dahi bilinen şekliyle "Elâstikiyet Modülü" olarak tanımlanan kurallar açıklanmıştır. Endüstriyel revolüsyonun başlangıcıyla malzeme testlerinin önemi sıçrama derecesinde artmıştır. Buna uygun olarak test cihazları daha da geliştirilmiştir. Böylece yakın zamanda aşağıdaki gelişme aşamaları bilinmektedir:
- Maksimum kuvveti gösteren pandül manometreli ve gösterge ibreli hidrolik test cihazlarından hareket ederek ilk aşamada kuvvetin ve travers yolunun tambur üzerine yapıştırılmış bir yaprak kâğıda çizdirilmesi, daha sonra
- DMS tipi kuvvet ölçerli, uzama ölçücülü, X-Y diyagramı kaydedicili ve potansiyometre üzerinden elektronik kumandalı bir test cihazı ve son olarak
- Ölçme değerlerini dijital saptayan bilgisayar kumandalı, otomatik ve gelişen test akışına bağlı test kumandalı ve değerlendirmeleri yapan test cihazı.
Mukayese edilebilir tanımlama değerlerini elde edebilmek için çekme testi çeşitli normlarda standartlaştırılmıştı ve halen öyledir. Normlarda da görülebileceği gibi bazı gecikmelerle birlikte test tekniğindeki gelişmeler görülmektedir. Metaller üzerindeki çekme testlerine ait halen en güncel durumu DIN EN 10002-1 (2001) olan bu norm göstermektedir. Buna göre aşağıda bu değişikliklerden sonraki son durumlar ele alınmaktadır.